Dynia – właściwości odżywcze i pyszne przepisy

dynia

Dynia to jeden z najlepszych jesiennych owoców sezonowych, który posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Dania przygotowane z dyni smakują wyśmienicie – warto ich spróbować.

Dynia to przepyszny owoc. Aktualnie trwa sezon dyniowy, dlatego można ją kupić praktycznie w każdym sklepie. Ja nie wyobrażam sobie jesiennych miesięcy bez skosztowania pysznych dyniowych dań – kremu z dyni, ciasta dyniowego czy dyniowych placków. Jednak ten owoc jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy! Jeśli również jesteście wielbicielami dyni, zachęcam do przeczytania dalszej części tekstu, gdzie opisuję właściwości odżywcze dyni oraz podaję pyszne przepisy z tym owocem w roli głównej.

Właściwości odżywcze dyni
Na początku warto zaznaczyć, że dynia ma bardzo mało kalorii (10 dag to 26 kcal), dlatego jest świetna dla osób chcących zrzucić parę kilogramów, ponadto posiada sporo błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie. Dynia sprzyja też oczyszczaniu organizmu z toksyn, ponieważ ma właściwości odkwaszające. Ten owoc to również bogate źródło beta-karotenu, który jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Ponadto beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Na koniec warto dodać, że pestki dyni świetnie sprawdzą się w kuracji odrobaczającej, gdyż mają właściwości przeciwpasożytnicze.

dynie

Dynia w kuchni
Jak już wspomniałam na początku, z dyni można upichcić wiele pysznych i zdrowych dań. Moimi ulubionymi są zdecydowanie krem z dyni, który będzie idealny w chłodne jesienne dni, oraz ciasto dyniowe.

Krem z dyni
Na początku trzeba podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli, należy dodać nieco czosnku i smażyć wszystko razem. Teraz pora na dynię, którą trzeba obrać i pokroić w kostkę (pamiętaj, aby usunąć pestki), a następnie dodać ją do wcześniej podsmażonej cebuli i czosnku. Całość powinno się smażyć przez kilka minut. Następnie należy zalać wszystko bulionem i dusić przez około 30 minut. Gdy dynia będzie już miękka i ostudzona, można ją zblendować. Następnie należy dodać śmietanę i doprawić krem: solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Krem gotowy! Wcześniej wyciągnięte pestki dyni można uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.

Ciasto z dyni
Na początku trzeba ubić jajka wraz z cukrem na puszystą masę, do której należy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość trzeba zmiksować. Następnie powinno się dodać starty i odsączony miąższ z dyni, rodzynki (wcześniej namoczone) oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Całość należy zamieszać. Ciasto należy piec przez ok. 40–50 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe!

Dynia jest pyszna i zdrowa, dlatego jesienią, gdy jest najlepsza, powinna często gościć w naszej kuchni.

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Dominika
    • 4 listopada 2018
    Odpowiedz

    Nigdy nie probowalam dyni a widzialam juz tyle przepisow. Do czego można porownac jej smak ? 🙂

      • Jagoda
      • 5 listopada 2018
      Odpowiedz

      Wszystko zależy od doprawienia 🙂 Jej smak jest na tyle uniwersalny, że można z niej przygotować zarówno danie słodkie, jak i słone. Koniecznie spróbuj!

    • Ewa
    • 22 listopada 2018
    Odpowiedz

    kocham curry z dyni <3 planuje wypróbować jeszcze ciasto z dyni, podobno dobre

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *