Królowa lawenda w naszym wydaniu

Czy wiecie, że lawendę doceniano już w starożytności? Ludzi zachwycał przede wszystkim jej piękny, kwiatowy zapach. Dziś lawendę wykorzystuje się nie tylko w przemyśle perfumeryjnym, ale również w lecznictwie (składnikiem leczniczym jest olejek eteryczny, który pozyskuje się z kwiatów tej rośliny) oraz w kuchni. Lawenda powinna na stałe zagościć w twoim domu! Przekonaj się 🙂

Lawenda – dlaczego tak cenna?

Po pierwsze, warto wiedzieć, że ze wszystkich olejków eterycznych, to właśnie olejek lawendowy ma najbardziej wszechstronne zastosowanie. A po drugie, nie powoduje podrażnień, dlatego z powodzeniem może służyć do użytku zewnętrznego. Olejek lawendowy jest bezbarwny lub jasnożółty (nie fioletowy!) i bardzo przyjemnie pachnie (zapach kwiatowo-ziołowy). Można go dostać w niektórych aptekach i sklepach zielarskich.

Lawenda w zastosowaniu zewnętrznym

Olejek lawendowy świetnie sprawdzi się w przypadku migreny, bólu głowy czy mięśni. Poza tym działa kojąco na oparzenia, ukąszenia i stłuczenia. Warto też wiedzieć, że pomaga w walce z przewlekłymi chorobami skórnymi, np. z trądzikiem czy łuszczycą. Jeśli zmagasz się z trądzikiem od wielu lat, a znalezienie skutecznego leku graniczy z cudem, koniecznie wypróbuj olejek lawendowy, który działa antybakteryjnie, wygładzająco i przeciwłojotokowo. Zdziwisz się, jak pięknie może wyglądać twoja skóra. Warto zdecydować się na kurację naturalną.

Lawenda w zastosowaniu wewnętrznym

W tym przypadku, zamiast olejku, stosuje się napar z kwiatów lawendy, który pomaga w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (np. w zatruciach pokarmowych lub niestrawnościach), a ponadto działa uspokajająco i odprężająco (idealnie sprawdzi się podczas nerwowych dni), dlatego warto go przygotować zaraz przed snem. Dodatkowo z powodzeniem można go podawać niemowlętom w przypadku kolki.

Lawenda w kuchni

Lawenda to nie tylko naturalny lek, ale także wyjątkowa, bardzo aromatyczna przyprawa, która wciąż jest rzadko stosowana. W kuchni możemy wykorzystać zarówno kwiaty (świeże i suszone), liście, jak i gałązki tej rośliny. Jej słodko-cytrusowy smak doskonale wzbogaci wszelkie wypieki oraz dania mięsne (najlepiej pasuje do baraniny i dziczyzny). Warto odkrywać nowe smaki 🙂

Jak widzisz, lawenda ma naprawdę bardzo szerokie zastosowanie, dlatego zawsze warto mieć ją pod ręką. To skarbnica wielu darów natury, z których aż grzech nie skorzystać!

A czy wy macie lawendę w swoim domu? Wiedzieliście o jej wszechstronnym zastosowaniu, czy jednak coś was zaskoczyło? 🙂

Do kolejnego, Jagoda 🙂

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *