Jak często znajdujesz się w sytuacji, gdy czujesz głód, a nie wiesz po co sięgnąć? Zapewne często. Może masz tak, jak i ja – że napada Cię wtedy ochota na słodką drożdżówkę, batona, czy inną przekąskę, która, nie oszukujmy się, do najzdrowszych nie należy. A może by tak zmienić nawyki i przygotowywać sobie jedzenie na drugi dzień, gdy wiemy, że nie będzie czasu na gotowanie? 😉 Właśnie w takich momentach najlepiej mieć przygotowany jakiś owoc – szczególnie, gdy są to godziny około południowe. Jednym z takich owoców, które możemy mieć zawsze przy sobie, jest banan.
Wartości odżywcze
Jest on bogaty głównie w potas, dlatego osoby z nadciśnieniem powinny częściej po nie sięgać – w 100g banana potasu jest aż 358 mg! Jego kaloryczność nie jest aż tak duża, ponieważ w 100 g jest jedynie 89 kcal. W związku z tym, że posiada dużo węglowodanów (23 g) warto je jeść do południa. Ponadto znajduje się w nim wiele składników mineralnych (magnez, fosfor, wapń) oraz witamin (A, z grupy B, C, E i K). Co więcej, jest to porządny zastrzyk energii w jednym owocu. Warto zauważyć, że te bardziej dojrzałe są również słodsze!
Idealny na przekąskę
Banan sprawdza się idealnie w przypadku napadów głodu w ciągu dnia. Oprócz zwykłej przekąski można z niego wyczarować cuda! Próbowałyście już shakerów bananowych? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować 🙂 Połączenie mleka (lub jogurtu naturalnego/greckiego), banana, ananasa i wiórków kokosowych stworzy dla Was pyszny koktajl, w smaku przypominający pinacoladę 😉 Oczywiście owoce możecie łączyć wedle własnych upodobań, a zamiast wiórków kokosowych możecie dodać siemię lniane, czy płatki owsiane. Wtedy shake będzie bogatszy w błonnik.
Świetny dodatek do deserów
Oprócz wykorzystania banana do drugiego śniadania możemy go wykorzystać również do pysznych ciast, czy deserów. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie naleśników, czy masła orzechowego!
Chlebek bananowy
Słyszałyście może o chlebku bananowym? Jeśli nie, koniecznie musicie wypróbować! Z chlebkiem łączy go jedynie kształt (gdy upieczecie go w formie tzw. keksówce), a smak zachwyca, dzięki czemu znika w mgnieniu oka!
Jeśli macie ochotę go przygotować oto co musicie przygotować:
-2 jajka,
-2 banany,
-0.5 szklanki cukru,
-0,5 kostki masła,
-1,5 szklanki mąki,
-1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy na gładką papkę, dodajemy resztę składników i blend ujemy (najlepiej najpierw połączyć składniki mokre, a następnie dodać suche). Przekładamy ją do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut (lub do suchego patyczka).
Smacznego!
Do kolejnego, Ania 🙂