Banany – idealne do deserów i przekąsek! + pyszne przepisy

Jak często znajdujesz się w sytuacji, gdy czujesz głód, a nie wiesz po co sięgnąć? Zapewne często. Może masz tak, jak i ja – że napada Cię wtedy ochota na słodką drożdżówkę, batona, czy inną przekąskę, która, nie oszukujmy się, do najzdrowszych nie należy. A może by tak zmienić nawyki i przygotowywać sobie jedzenie na drugi dzień, gdy wiemy, że nie będzie czasu na gotowanie? 😉 Właśnie w takich momentach najlepiej mieć przygotowany jakiś owoc – szczególnie, gdy są to godziny około południowe. Jednym z takich owoców, które możemy mieć zawsze przy sobie, jest banan.

Wartości odżywcze

Jest on bogaty głównie w potas, dlatego osoby z nadciśnieniem powinny częściej po nie sięgać – w 100g banana potasu jest aż 358 mg! Jego kaloryczność nie jest aż tak duża, ponieważ w 100 g jest jedynie 89 kcal. W związku z tym, że posiada dużo węglowodanów (23 g) warto je jeść do południa. Ponadto znajduje się w nim wiele składników mineralnych (magnez, fosfor, wapń) oraz witamin (A, z grupy B, C, E i K). Co więcej, jest to porządny zastrzyk energii w jednym owocu. Warto zauważyć, że te bardziej dojrzałe są również słodsze!

Idealny na przekąskę

Banan sprawdza się idealnie w przypadku napadów głodu w ciągu dnia. Oprócz zwykłej przekąski można z niego wyczarować cuda! Próbowałyście już shakerów bananowych? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować 🙂 Połączenie mleka (lub jogurtu naturalnego/greckiego), banana, ananasa i wiórków kokosowych stworzy dla Was pyszny koktajl, w smaku przypominający pinacoladę 😉 Oczywiście owoce możecie łączyć wedle własnych upodobań, a zamiast wiórków kokosowych możecie dodać siemię lniane, czy płatki owsiane. Wtedy shake będzie bogatszy w błonnik.

Świetny dodatek do deserów

Oprócz wykorzystania banana do drugiego śniadania możemy go wykorzystać również do pysznych ciast, czy deserów. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie naleśników, czy masła orzechowego!

Chlebek bananowy

Słyszałyście może o chlebku bananowym? Jeśli nie, koniecznie musicie wypróbować! Z chlebkiem łączy go jedynie kształt (gdy upieczecie go w formie tzw. keksówce), a smak zachwyca, dzięki czemu znika w mgnieniu oka!

Jeśli macie ochotę go przygotować oto co musicie przygotować:

-2 jajka,

-2 banany,

-0.5 szklanki cukru,

-0,5 kostki masła,

-1,5 szklanki mąki,

-1 łyżeczka sody oczyszczonej,

-1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy na gładką papkę, dodajemy resztę składników i blend ujemy (najlepiej najpierw połączyć składniki mokre, a następnie dodać suche). Przekładamy ją do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut (lub do suchego patyczka).

Smacznego!

Do kolejnego, Ania 🙂

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

0 udostępnień