Nie wiem czy ktoś z was słyszał o czymś takim jak kuloodporna kawa? Kawa kuloodporna to taka z masłem i olejem kokosowym. Brzmi jak szalony pomysł? Nic bardziej mylnego! Zobacz jakie właściwości ma kuloodporna kawa!
Pewnie większość z was uzna że to za coś śmiesznego ale uważana jest za bardzo zdrową i wartą wypicia np. na śniadanie, dzięki niej zyskujemy zastrzyk energii oraz zahamuje nasz apetyt i może nasilić proces redukowania tkanki tłuszczowej, jednak jedynie przy wyeliminowaniu węglowodanów z posiłku. Warto o tym poczytać coś więcej.
Poniżej moja wariacja na temat kuloodpornej kawy 🙂
Przepis na „masło” ( wystarczy na mniej więcej 12 kubków kawy):
– 1 kostka niesolonego masła pozostawionego w temp. pokojowej
– 2 szklanki ciemnego brązowego cukru
– ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
– ¾ łyżeczki zmielonego cynamonu
– ½ łyżeczki zmielonego imbiru
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ¼ łyżeczki siekanej, suchej skórki z pomarańczy
– 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
– szczypta pieprzu cayenne
– szczypta soli
Wszystko razem wymieszać i przełożyć do pojemnika ze szczelnym zamknięciem.
To jest przepis na większą ilość masła do kawy co zaoszczędzi nam czasu w przygotowaniach kawy następnym razem. Można przechowywać w lodówce nawet o 3 tygodni jednak należy pamiętać żeby wyciągnąć z lodówki przed użyciem żeby masło zdążyło ocieplić się do temp. pokojowej.
Dodatkowo potrzebujemy :
– najlepiej świeżo zmielonej kawy
– ciemnego rumu – opcjonalnie
Wykonanie:
Do szklanki/kubka wsyp jedną łyżkę przygotowanego wcześniej masła, dodaj kieliszek rumu (opcjonalnie), wlej świeżo zaparzoną kawę i zamieszaj.
Smacznego ! 🙂
doskonały przepis, wypróbowałam go nadaje się też do herbaty