W końcu nadszedł ten dzień, kiedy wiem, że zasługuję na coś lepszego. Chcę spróbować czegoś, co okaże się idealnym zamiennikiem dla moich dotychczasowych przyzwyczajeń, a zarazem będzie zdrowsze. Co prawda istnieją sprawdzone i oklepane sposoby, do których staram się przekonać, jednak nie zawsze wychodzi mi to w stu procentach. Natomiast w przypadku, gdy mogłabym wykorzystać jeden produkt na tysiące różnych sposobów… nie powiem, brzmi zachęcająco!
O czym mowa?
Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele – zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak i pielęgnacji ciała oraz włosów. Co to takiego? Oczywiście olej kokosowy! Ostatnio stał się tak popularny, jak wyzwania na Facebooku. Jednak nadszedł czas, aby w końcu się do niego przekonać. Muszę znaleźć słoiczek o niewielkiej pojemności – na spróbowanie, czy rzeczywiście uda mi się wykorzystać go na tyle sposobów, o ilu mówią sportowcy. Jeżeli mi nie podejdzie – nie będzie mi żal wydanych kilkunastu złotych.
Wykorzystaj go w kuchni
- Olej kokosowy możesz użyć w kuchni zamiast oliwy czy oleju do smażenia.
- Lubisz kawę z mlekiem? Świetnie! Zamień mleko na olej kokosowy – zmieni smak, osłodzi i doda energii!
- Zamiast wydawać krocie na energetyki, spróbuj wykorzystać olej kokosowy – jedna łyżeczka dziennie powinna wystarczyć.
- Uwielbiasz majonez, ale jednak wolisz przygotować go sama? Zamiast oleju roślinnego dodaj kokosowy.
- Trenujesz i często przyrządzasz posiłki proteinowe? Trudno wymyśleć coś nowego, prawda? Niestety mam ten sam problem… Do swojego koktajlu wystarczy dodać odrobinę oleju i od razu zyskujemy inny i ciekawszy smak.
- Gdy dopadnie cię grypa, zazwyczaj pijesz gorącą herbatę z cytryną i sokiem malinowym? Spróbuj dodać łyżeczkę oleju kokosowego – może tobie również okaże się pomocny, a przy okazji pozbędziesz się bólu gardła.
- Może być stosowany jako zamiennik zwykłego tłuszczu roślinnego.
Dodatkowo, jeśli stwierdzisz, że lato zbliża się wielkimi krokami, a twoje ciało nie wygląda jak z kolorowych magazynów – olej kokosowy, stosowany regularnie, pomoże ci przyspieszyć metabolizm! Koniecznie muszę spróbować!
Jak widać – olej kokosowy podbija branżę spożywczą w zawrotnym tempie. Może zastąpić cukier, olej, margarynę do pieczenia czy oliwę. Jednak, oprócz wykorzystania go w kuchni, jego inne zastosowania mogą cię zaskoczyć, ale o tym innym razem…
A jeśli sama wpadniesz na ciekawy, nowy sposób jego zastosowania – koniecznie podziel się z nami swoimi odkryciami!
Do kolejnego, Ania 🙂