Przysmak Papaja – dlaczego warto uwzględnić szpinak w codziennej diecie?

Jedni kochają, inni nienawidzą – mowa oczywiście o szpinaku. Jednak zielona papka bez smaku i o nieapetycznym wyglądzie już dawno odeszła w zapomnienie! Obecnie znamy mnóstwo sposobów na przygotowanie naprawdę smacznego dania z wykorzystaniem szpinaku, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy! Ja go uwielbiam 🙂

Skarbnica zdrowia

Liście szpinaku zawierają dużą ilość beta-karotenu, witaminy C, luteiny i kwasu foliowego. Ponadto są cennym źródłem magnezu, który, poprzez korzystny wpływ na układ nerwowy, redukuje stres i uspokaja. Szpinak zawiera także potas, pomagający obniżyć ciśnienie, oraz żelazo i wapń, przez co korzystnie wpływa na układ szkieletowy. Co więcej, liście szpinaku są bogate w witaminę E, zwaną witaminą młodości, witaminy z grupy B, obniżające cholesterol, oraz witaminę K, która jest istotna w procesie krzepnięcia krwi. Dużo tego, prawda? 🙂

Walka z nowotworem

Czy wiedzieliście, że w Stanach Zjednoczonych uznano, że szpinak jest jednym z największych potencjałów antynowotworowych? Dzięki dużej ilości beta-karotenu i innych przeciwutleniaczy ma istotne znaczenie w profilaktyce raka. Ponadto jego regularne spożywanie zwiększa odporność organizmu (to zasługa kwasu foliowego, żelaza i magnezu).

Smukła sylwetka

Jeśli pragniesz schudnąć, koniecznie uwzględnij szpinak w swojej diecie! Jest niskokaloryczny – 100 g liści szpinaku to tylko ok. 20 kcal! Co więcej, zawarte w nim witaminy z grupy B oraz potas przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie węglowodanów i tłuszczów.

Sposoby na pyszny szpinak

Szpinak można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Możesz z niego wykonać lekki sos do makaronu lub, na bazie świeżych liści, przygotować pyszną, wiosenną sałatkę. Ponadto świetnie sprawdzi się również jako składnik zdrowego, owocowo-warzywnego, koktajlu. Aby zachować wszystkie cenne właściwości szpinaku, zaleca się spożywanie go na surowo. Smacznego!

Przeciwwskazania?

Niestety są. Osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny wykluczyć szpinak ze swojej diety. Liście szpinaku zawierają szczawiny, które razem z wapniem mogą wytrącać się w nerkach. Ponadto szpinaku powinni unikać chorujący na dnę moczanową i osteoporozę, gdyż kwas szczawiowy utrudnia przyswajanie wapnia. Jednak jeśli nie cierpisz na żadną z powyższych chorób, nie masz się czego obawiać 🙂

A wy lubicie szpinak? Czy wciąż nie możecie się do niego przekonać? 🙂

            Do kolejnego, Jagoda 🙂

Tagi:

Podobne Artykuły

dodał
Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *