Zdrowa dieta jest bardzo ważna – o tym wiedzą wszyscy. Ale „zdrowa dieta” to tylko słowa – zatem jak ma ona wyglądać w praktyce? Media niestety podają nam sprzeczne informacje na ten temat.
Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co tak naprawdę kupują i jedzą – czytają etykiety wybieranych produktów i stawiają na wyroby dobrej jakości. Jednak czy to wystarczy, aby móc stwierdzić, że nasza dieta jest zdrowa? Jak to jest z tą zdrową dietą? Co powinniśmy jeść, a czego należy unikać? I czy te wszystkie „dietetyczne mody”, o których dowiadujemy się z mediów, naprawdę są dla nas korzystne? W tym tekście postaram się rozwiać chociaż część tych wątpliwości. Chcę jednak zaznaczyć, że mój artykuł piszę z punktu widzenia osoby zdrowej, czyli niecierpiącej na celiakię czy nietolerancję laktozy.
„Dietetyczne mody”
Dieta bezglutenowa, dieta vege, dieta bez nabiału, dieta warzywno-owocowa… Od jakiegoś czasu jesteśmy zasypywani informacjami na temat najnowszych dietetycznych wymysłów. Gwiazdy, trenerki fitness i popularne instagramowiczki usilnie przekonują do swoich racji – należy oczywiście dodać, że całkiem różnych racji. Spotkałam się z wieloma dziwnymi teoriami, w które ciężko mi było uwierzyć, np. szkodliwość glutenu (czego nie potwierdzają żadne badania!), nabiału krowiego (który przecież powinien być ważną częścią naszej diety) czy mięsa… Niektórzy twierdzą, że nabiał przyczynia się do pogorszenia stanu skóry, natomiast inni przekonują, że wręcz przeciwnie! Z tego wynika, że niestety nie warto wierzyć w każdą nowinkę, którą usłyszymy. Wszystko powinniśmy sprawdzać na własnej skórze. Nie dajmy się zwariować!
Diety eliminacyjne
Dieta eliminacyjna to nic innego, jak rezygnacja z danego rodzaju żywności, np. produktów zawierających gluten czy nabiału. Jednak trzeba wiedzieć, że KAŻDA dieta eliminacyjna jest niebezpieczna! Przecież produkty zawierające gluten, jak np. chleb czy makaron, oraz nabiał zawierają wiele cennych składników odżywczych i witamin, które są nam niezbędne. Zatem decydując się na ich odstawienie, nie dostarczasz organizmowi tego, czego potrzebuje. Jeśli odstawisz dany rodzaj żywności i nie zastąpisz go innym, który pokryje braki witaminowe i odżywcze, to tylko sobie zaszkodzisz.
Wskazówki żywieniowe
Zatem moja recepta na zdrową dietę jest bardzo prosta. Zdrowa dieta to przede wszystkim dieta ZBILANSOWANA, czyli taka, która pokryje zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze bez wykluczania poszczególnych rodzajów żywności. Ponadto powinna być dopasowana do naszego trybu życia oraz przemiany materii. Oprócz tego warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka cennych wskazówek:
• unikaj produktów przetworzonych (czytaj składy i wybieraj żywność naturalną, bez konserwantów, barwników, sztucznych aromatów czy wzmacniaczy smaku);
• ogranicz cukier i słone przekąski – unikaj słodyczy, słodzonych napojów, słodkich jogurtów, wód smakowych, chipsów itp.;
• nie sięgaj po fast foody (przygotowuj ich zdrowszą, domową wersję);
• do przygotowania posiłków używaj zdrowych olejów, np. olej rzepakowy nierafinowany, oliwę z oliwek czy olej kokosowy nierafinowany;
• jedz warzywa i owoce;
• pij dużo wody, zieloną herbatę i napary ziołowe.
Zatem moim zdaniem najlepiej jest zachować zdrowy rozsądek. Jedzmy wszystko, ale z umiarem. Ograniczmy jedynie te produkty, których szkodliwe działanie zostało naukowo udowodnione, czyli żywność przetworzoną, cukier, fast foody, słone przekąski. Nie wierzmy w kolejne dziwne teorie, które tak naprawdę nie mają pokrycia w rzeczywistości.
Do kolejnego, Jagoda 🙂